DERATIZARE NON-STOP IN ORADEA
deratizare
reprezinta o serie de masuri aplicate in scopul distrugerii rozatoarelor daunatoare: soareci, sobolani, harciogi, popandai care sunt direct raspunzatori in transmiterea unor agenti patogeni atat la om cat si la animale. Astfel acestia pot determina aparitia unor boli ca: ciuma, trichineloza, malaria, turbarea, toxiinfectiile alimentare, leptospiroza, febra aftoasa, bruceloza, gastroenteritele, salmonela, etc.Aceste boli pot fi transmise prin contact cu suprafetele infestate, populate de catre rozatoare sau printr-o gazda intermediara infestata in urma ingerarii sau contactului cu aceste rozatoare cum ar fi: pisicile, cainii, oile, porcii si pasarile etc.
Reprezentand o treime din fauna globului pamantesc, rozatoarele sunt mamiferele cele mai numeroase si raspandite datorita maturitatii sexuale timpurii (intre doua si trei luni), perioade de gestatii scurte (intre 16 si 20 zile); cu un numar mare de pui la fatare (intre 6 si 12), existand posibilitatea de reproducere a primelor generatii chiar in primul an de viata. Longevitatea este de 4-5 ani, harciogul atingand chiar 10 ani.
Lucrarile de
deratizarese pot efectua preventiv sau curativ in scopul eliminarii definitive a razatoarelor, pe o perioada cat mai indelungata de timp, atat pe suprafata tratata, cat si in imprejurimile acesteia, pe o arie cat mai extinsa.Cu cat suprafata supusa spre deratizare este mai mare, eficienta lucrarilor de deratizare vor atinge o durata mai mare de timp. Procedeu: materialele pentru deratizare sunt autorizate si avizate de Ministerul Sanatatii Familiei, avand si avizul Departamentului Sanitar Veterinar si nu reprezinta un pericol pentru mediul inconjurator sau pentru oameni si animale manipulate corespunzator. |
Momeala toxica folosita pentru deratizare se va amplasa in statii speciale de intoxicare din plastic prevazute cu chei, avand un nivel maxim de siguranta pentru a evita eventualele accidente, fiind imposibila sustragerea materialului toxic de catre animalele domestice si conferind protectie impotriva intemperiilor, momeala pastrandu-se pe perioade indelungate.
In alimentatia publica (brutarii, patiserii, alimentari, ABC-uri, baruri, pensiuni, restaurante, hoteluri, etc.) pentru deratizare la interior se vor folosi capcane non-toxice pentru inlaturarea cat mai rapida a eventualelor rozatoare prezente in aceste spatii.
NOU!!! Pentru alungerea sobolanilor, soarecilor, jderilor, cartitelor, porumbeilor, vrabiilor; comercializam aparate de alungare cu ultrasunete extrem de eficiente la exterior, avand o eficacitate crescuta pe o arie extinsa de actiune.
Deasemenea aparatele de deratizare cu ultrasunete si substantele utilizate pentru alungerea pisicilor si cainilor fara stapani, din anumite spatii, pot fii utilizate fara a fi toxice pentru aceste animale.
Speciile de rozatoare ce se combat prin deratizare in tara noastra
Dupa locul de trai, speciile de rozatoare se impart in 2 grupe:
1. Grupa rozatoarelor sinantrope.
Aceste rozatoare traiesc langa locuinte, adaposturi de animale, depozite (de alimente, furaje sau de materiale de constructii, etc.) sau in preajma acestora si pentru care este cel mai des nevoie de deratizare. Din aceasta grupa fac parte speciile:
- Rattus norvegicus – sobolanul cenusiu
- Rattus rattus – sobolanul negru
- Mus musculus – soarecele de casa
- Mus musculus spigilegus – soarece de gradina (misuna), considerat de specie intermediara intre rozatoarele sinantrope si asinantrope.
2. Grupa rozatoarelor asinantrope.
Cuprinde rozatoare de camp, de padure, de apa si anume speciile:
- Microtus arvalis – soarecele de camp
- Microtus agrestis – soarecele de pamant
- Apodemus sylvaticus – soarecele de padure
- Apodemus agrarius – sobolan de camp
- Micromys minutes – soarece pitic
- Citellus citellus – popandaul
- Cricetus cricetus – harciogul
- Arvicola terrestris – sobolan de apa
- Ondathra zibethica – bizamul
Sobolanul cenusiu (Rattus norvegicus)
Sau sobolanul calator, guzgan, clotan, ghiorlan, soarece moraresc, etc. este una din cele mai raspandite specii pe glob si cea mai frecventa tinta in deratizare. Poate fi intalnita de la ses pana la altitudinea de 1500 m. in conditiile tarii noastre este singurul sobolan de casa. Culoarea sa este cenusie-castanie, cu eventuale pete rosiatice sau brune (maronii).
MATERIALE FOLOSITE pentru DERATIZARE: CUTII DE DERATIZARE
Momeala proaspata pentru deratizare impotriva soarecilor si sobolanilor contine substanta activa Brodifacoum. |